Selecteer een pagina

Rotaract Almelo

Rotaract is een wereldwijde organisatie met ruim 176.000 leden, verdeeld over 156 landen. Zo’n beetje elke grotere plaats in Nederland heeft een Rotaract Club. Zo ook in Almelo. Rotaract Nederland telt ongeveer 45 clubs en 450 leden.

 

Rotaract Almelo is de serviceclub voor jongeren tussen de 18 en de 35 jaar werkend of studerend die zich actief willen inzetten voor de maatschappij. Rotaract Almelo ondersteunt door middel van haar projecten vooral goede doelen in de directe omgeving. Vaak zijn deze doelen groepen mensen die het minder getroffen hebben en die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Aansluiten bij de Rotaract Almelo houdt echter meer in. Zij organiseert ook activiteiten voor haar eigen leden. Twee keer per maand wordt op vrijdagavond vanaf 20.00 uur een korte vergadering gehouden, aansluitend volgt er van een van de leden de “five minutes of fame”, die traditiegetrouw wordt afgesloten met een gezellige borrel. Onze vaste locatie is ‘t Hookhuus aan het Amaliaplein in Almelo.

Daarnaast hebben we regelmatig activiteiten buiten de twee maandelijkse borrel om bijvoorbeeld de jaarlijkse zomerbarbecue, bedrijfsbezoeken, lezingen en het kerstdiner/gala.

De gezelligheid, een steentje bijdragen aan de maatschappij en het delen van elkaars ervaringen vinden wij het leukst aan Rotaract Almelo.

Wij zijn uiteraard altijd op zoek naar nieuwe leden die onze club kunnen versterken. Kijk gerust eens rond op de website en als je interesse hebt, meld je dan aan via het contactformulier.

Ontdek de Rotaract

’t Hookhuus vergader ruimte

Links, met stenen paaltjes en kettingen ervoor, het woonhuis, later het kantoor van ververij en apprêteerderij J.H. en F.J. ten Bos. Daarnaast de villa van fabrikant H. Salomonson van de Kon. Nederlandse Stoomweverij (nu Kon. ten Cate). Dit pand had dubbele houten toegangsdeuren met een groot stenen bordes ervoor. De deuren waren versierd met twee bronzen wolvenkoppen met elk een bot in de bek. Later deed het dienst als hoofdpostkantoor. In de jaren 70 van de vorige eeuw is dit monumentale pand gesloopt. Daarnaast ‘t Hookhoes, nu café-bar.

Aan de Grotestraat-Zuid, tussen de Krikkenstraat (voorheen Krikkengang geheten) en de Hofkampstraat (de panden op de achtergrond op de foto) stond vroeger een rijtje van vijf smalle panden. Tot in de Dertiger jaren van de vorige eeuw nog gewone woonhuizen, behalve het eerste huis -hoek Grotestraat-Krikkenstraat, ’t Hookhoes waar het waterschap De Regge in was gevestigd.

Vóór 1884 woonden hier in de Dienstwoning van de familie Salomonson, Johan van der Aa en zijn vrouw Heintje Habe(t)s. Zij waren de buren van de familie Salomonson, -die aan de andere kant van de Krikkenstraat woonden- bij wie hij huisknecht en koetsier was en zij de keukenbrigade leidde. De Salomonsons waren textielfabrikanten en grondleggers van het huidige Koninklijke ten Cate.

Vanaf 1884 tot 1938 hield het Waterschap De Regge in dit gebouw haar (ontvang)kantoor.
In 1942 kocht Johannes Schelfhorst, ’t Hookhoes, gelegen op de hoek van de Krikkenstraat van het waterschap Regge & Dinkel. Het pand is nog steeds eigendom van de familie van hem. In ‘t Hookhoes richtte hij een winkel in waar een diversiteit aan stoffen, zoals katoen, linnen, zijde enzovoort te koop was. Een eldorado voor de naaister van destijds, mede omdat de rollen en pakken textiel niet overzichtelijk waren geordend. De stoffenzaak werd omstreeks 1973 gesloten.

Vervolgens is er voor korte tijd een wijnwinkel, annex proeverij in gevestigd geweest.

Daarna heeft ’t Hookhoes in 1979 zijn huidige functie van café-bar gekregen met als eerste exploitanten Jan en Géke Drees.
In 1982 begonnen hun opvolgers in de exploitatie, Marcel en Plony Hubers, die dagelijks achter de tap te vinden waren. Zij gaven ‘t Hookhoes meer gezicht door er ook vergaderingen te laten houden en politieke avonden te organiseren. De Wieler-, Profronde van Nederland haalden zij naar deze plek. Marcel en Plony maakten er de gezelligste “Huiskamer van Almelo” van. Het bekende bruine café met zand op de vloer en doppinda’s voor het pakken. Zij introduceerden het grote buitenterras. Ook haalden zij bekende Nederlanders (BN-ers) naar ’t Hookhoes.
In 2003 is de exploitatie van ’t Hookhoes voor korte tijd aan Jaap Besteman overgedragen, waarna in 2004 Jan Tornij en zijn b.v de exploitatie heeft overgenomen. Vanaf 2010 zijn Gabriel en Stefan Urucoglu eigenaars van ’t Hookhoes. Er kwamen thema-avonden en veel muziek. Er vinden optredens plaats, maar ook worden sprekers uitgenodigd en er zijn discussie avonden.
Kenmerkend aan ‘t Hookhoes is dat het gebouw in al die jaren, zowel van binnen als van buiten, bijna ongewijzigd is gebleven. Zelfs de betimmering is nog origineel. In die laatste periode van de vorige eeuw is het gebouw grondig opgeknapt, waardoor het gebouw ‘t Hookhoes in 1987 een prijs kreeg van de Stichting Stadsherstel. Deze wisselprijs bestaat uit een glas-in-lood raam ontworpen door de glazenier Schoemaker uit Oldenzaal. De jury sprak zich uit voor ‘t Hookhoes, omdat dit omvangrijke project uit puur particulier initiatief is ontstaan en zij was dan ook onder de indruk van de restauratiewerkzaamheden. De stichting Stadsherstel beijvert zich dan ook voor het herstel en behoud van panden in Almelo, die van cultuur-historische waarde zijn of sfeerbepalend in het stadsdeel waar ze staan. In 1998 heeft de Gemeente Almelo besloten het gebouw ’t Hookhoes aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Met zijn grote buitenterras heeft nu zijn plaats naast de bioscoop en andere horecagelegenheden aan het Catharina-Amaliaplein..
Copyright: 12-03-2010 B.J.G.J. Schelfhorst

Lid worden?
Waar wacht je nog op?